Beograd domaćin svetskog takmičenja u ronjenju na dah

Petar Bojović kao sudija na takmičenju u ronjenju na dah

 

Oko 170 sportista iz 30 zemalja biće gosti Beograda od 19. do 28. juna kada će na otvorenim bazenima Sportsko rekreativnog centra “Milan Gale Muškatirović” biti održano Svetsko prvenstvo u ronjenju na dah u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Beograd je i 2013. godine bio domaćin svetskog prvenstva i zbog dobre organizacije i odličnih kapaciteta ponovo je dobio poverenje svetske organizacije ronioca na dah, ističe Petar Bojović, koji je međunarodni sudija u ronjenju na dah i bivši takmičar.

Ove godine ćemo ugostiti oko 200 sportista i sudija i potrebna nam je pomoć volontera koji će se, zajedno sa organizatorom Apnea Savezom Srbije, potruditi da se Beograd ponovo predstavi u najboljem svetlu, kaže Bojović.

“Volonterima će biti organizovan kurs za sigurnosne ronioce, teorijska obuka ronjenja na dah i demonstracija disciplina. Potrebni su nam volonteri za rad na bazenima, pomoć takmičarima, ali i za učešće u organizaciji takmičenja“, navodi Bojović.

Ulaz na takmičenje biće slobodan, a broj vrhunskih takmičara obećava nove rekorde.

Na prošlom takmičenju 2013. godine u Beogradu oboreno je pet svetskih rekorda. Muški rekord u statici, disciplini u kojoj takmičar zadržava dah i zaranja u vodu, je 11 minuta i 35 sekundi, a ženski rekord je 9 minuta i dve sekunde.

Na takmičenju učestvuje desetak sportista iz Srbije. Najveći uspeh u ovom sportu postigao je ženski tim iz Srbije koji je na svetskom timskom prvenstvu u Nici, 2012.  osvojio bronzanu medalju.

Petar Bojović u čamcu na reci

 

Krajem aprila na Bahamima će biti održano svetsko takmičenje u ronjenju na dah u dubinu. To je takmičenje najboljih instruktora ronjenja, koji se spuštaju na dubinu do 130 metara. Svetski rekord u ronjenju na dah u dubinu je 128 metara i drži ga Rus Aleksej Molčanov. Petar Bojović je pozvan da sudi na ovom takmičenju.