Podići spomenik majoru Dragutinu Gavriloviću

www.dss.rs

Demokratska stranka Srbije pokrenula je inicijativu da major Dragutin Gavrilović dobije spomenik u Beogradu, rekla je predsednica DSS dr Sanda Rašković Ivić  prilikom polaganja venca na spomen ploču majoru Dragutinu Gavriloviću u Beogradu.

Sramota je da glavni grad nema spomenik posvećen heroju Gavriloviću i Demokratska stranka Srbije tu nepravdu hoće da ispravi. Podizanje spomenika je ukazivanje časti i svim vojnicima koji su položili živote za slobodu Beograda i Srbije“, rekla je Rašković Ivić povodom stogodišnjice od čuvenog govora majora Dragutina Gavrilovića prilikom odbrane Beograda u Prvom svetskom ratu.

www.dss.rs

Rašković Ivić je dodala da „negovanjem tradicije i slavljenjem istinskih heroja mladim generacijama poručujemo da imaju na koga da se ugledaju i da pregnuća naših predaka nikada neće biti zaboravljena.“

Petar Bojović, član Predsedništva DSS rekao je da je odbornika grupa DSS u opštini Stari grad pokrenula inicijativu da major Dragutin Gavrilović dobije spomenik, kao izraz dubokog poštovanja na njegovo herojsko delo.

„Udar nemačkih i austrougarskih vojnika na Beograd počeo je 5. oktobra 1915. godine, a na Beograd je za dva dana palo 50.00 granata i bio je skroz razrušen. Malobrojna srpska vojska koju je u ovom delu fronta predvodio major Gavrilović hrabro se suprotstavila, uspela nekoliko dana da zaustavi neprijateljsko nadiranje i sačuva čast i obraz Beograda“, zaključio je Petar Bojović.

(izvor: dss.rs)