Kompjuteri za „treće doba“

Jelena Putniković ima 80 godina i jedna je od polaznika besplatne škole komjutera koju za „treće doba“ organizuju opština Stari grad i Udruženje Dorćolijada.

Jelena je član atletskog saveza veterana i upravo se sprema za takmičenje u Solunu na kojem će bacati kuglu i kladivo. Inače je sedma u Evropi u trčanju na 200 metara.

Nju i još devetoro penzionera sam imao čast da upoznao na kursu koji je počeo 8. septembra, na dan Međunarodne pismenosti. Samo mogu da kažem da bih voleo da imam toliko duha i energije kada budem u njihovim godinama.

Plan je da, do kraja godine, obuku prođe oko 300 penzionera iz opštine Stari grad. Kurs podrazumeva – osnovne informacije o računaru, programe za obradu teksta, upotrebu interneta, korišćenje mejla, korišćenje društvenih mreža i skajpa.

„Svet danas sve više govori jednim novim jezikom – jezikom informatičke pismenosti. Prošlo je vreme kada je tehnologija bila zanimanje, ona je sada alat koji i treće doba može da savlada i uživa u obilju informacija i mogućnosti“.

 

„Edukacija u oblasti informatike, pored sticanja računarske veštine, ima za cilj i podsticanje razvoja umešnosti življenja sugrađana trećeg doba i novi odnos prema starenju. Ovde smo da zajedno ulazimo u svet kompjutera i da pobedimo čestu usamljenost i marginalizovanost žitelja trećeg doba“, rekao je na otvaranju škole predsednik Udruženja Dorćolijada Dušan Maksimović.