Natalija Molčanova – žena koja je pomerala granice

Na Svetskom prvenstvu u ronjenju na dah u dubinu na Kipru AIDA je ustanovila nagradu „Natalija Molčanova“, u znak sećanja na jednu od najboljih ronilaca na dah, koja je početkom avgusta nestala u Iberijskom moru prilikom zarona.

Nagrada koja nosi njeno ime dodeljena je najboljim takmičarima prvenstva u sve tri discipline. Nagradu u ženskoj konkurenciji dobila je Japanka Sayuri Kinoshita, a u muškoj Goran Čolak iz Hrvatske.

molca

Ovo je prilika da se vama podelim sećanje na Nataliju Molčanovu.

O Nataliji Molčanovoj sam znao mnogo pre nego što sam je upoznao. Ona je za nas, mlade ronioce na dah i sudije, bila veliko ime ronilačkog sveta.

Upoznao sam je na Kritu 2008. na jednom takmičenju, na kojem je oborila dva svetska rekorda.
Bila je vrlo tiha i povučena žena, koja je ostavljala utisak vrhunskog profesionalca. Nikada nije imala prigovore na takmičenjima, nije tražila posebne tretmane. Sve što je imala da kaže govorila je svojim zaronom u dubine mora, okeana ili roneći na dah u bazenu.

Kada je 2009. godine na svetskom bazenskom prvenstvu osvojila sve tri zlatne medalje, u tri discipline, svi smo znali da je Natalija Molčanova odskočila daleko od svih žena, pa i jačeg pola, koji su ikada ronili na dah.

U jednom trenutku smo svi koji smo je znali i pratili njene rezultate počeli da verujemo da je neki natčovek, da prkosi svim zakonima i da ništa ne može da joj se desi.

Bila je mentalno jaka. Delovala je prilično sigurno, kao da je tačno znala šta se događa u njenom telu u svakom deliću sekunde. Kao da je tačno znala šta treba da uradi.

Natalija Molčanova nije bila ziheraš. Stalno je pomerala granice, obarajući lične rekorde ponovo i iznova.

Tiha i nenametljiva van bazena, u vodi je bila komandant.

Natalija je u Beogradu 2013. na Svetskom bazenskom prvenstvu, osvojila sve tri medalje u tri discipline i oborila dva svetska rekorda. Njen sin Aleksej, takođe vrhunski ronilac na dah, tada se šalio sa jednim od najboljih ronilaca, Hrvatom Goranom Čolakom da je Natalija postigla bolji rezultat u jednoj disciplini od njega.

Natalija je tada ronila na dah u statici 8 minuta i 45 sekundi, a Čolak nešto manje, jer je znao da je prvi i nije bilo potrebe da roni duže. Aleksej se šalio da je njegova mama bolja od muškaraca, ronilaca.

Često sam sudio njene svetske rekorde. Natalija je neko preko čijih sam se rezultata i uspeha ja kao sudija gradio i sticao iskustva. Kada sam se poslednjih godina sretao sa Natalijom uvek bismo se izljubili tri puta. Tako je bilo i ove godine u Beogradu, na svetskom bazenskom prvenstvu.

Kada je nestala u vodama kod Španije, zavladali su muk i neverice u ronilačkom svetu. Tuga.
Niko od nas nije verovao da Nataliji Molčanovoj može nešto da se desi.

Kada bi mene neko pitao ko je ukupno najbolji rionilac na dah svih vremena, ja bih sa sigurnošću rekao da je to Natalija Molčanova – sa šest svetskih rekorda u šest takmičarskih disciplina.