U susret Svetskom prvenstvu u ronjenju na dah 2015.

Petar Bojović, međunarodni sudija u ronjenju na dah i Tijana Nikolić, srpska takmičarka, demonstriraju discipline na bazenima "Milan Gale Muškatirović"

Individualno Svetsko bazensko prvenstvo u ronjenju na dah biće održano u Beogradu od 19. do 28. juna na bazenima Sportsko – rekreativnog centra “Milan Gale Muškatirović”, najavio je u sredu član organizacionog odbora takmičenja i međunarodni sudija Petar Bojović.

On je na konferenciji za novinare, na bazenima „Milan Gale Muškatirović“, istakao da je Beograd drugi put domaćin takmičenja, jer je zbog dobre organizacije prvenstva 2013. ponovo  dobio da organizuje takmičenje, iako su u konkurenciji bili Grčka i Australija.

konferencija za novinare povodom Svetskog prvenstva u ronjenju na dah, govore Nataša Bošković, Petar Bojović, Uroš kojić i Tijana Nikolić ( s desna na levo)

Na takmičenju učestvuje 130 ronilaca iz 27 zemalja – Australije, Austrije, Belgije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Danske, Finske, Francuske, Nemačke, Grčke, Italije, Jordana, Japana, Moldavije, Novog Zelanda, Poljske, Portugalije, Rusije, Slovenije, Španije, Švedske, Švajcarske, Velike Britanije, Ukrajine, USA i Srbije.

Ronioci će se takmičiti se u tri discipline: dinamika bez peraja (DNF), dinamika sa perajima (DYN) i statika (STA).

Tijana Nikolić, ronilac na dah i Petar Bojović, međunarodni sudija u ronjenju na dah, na bazenima Milan Gale MuškatirovićBojović je naglasio da na prvenstvo dolaze najveća imena ronjenja na dah. Takmičiće se Ruskinja Natalia Molčanova, koja je na prošlom bazenskom prvenstvu 2013. u Beogradu osvojila tri zlatne medalje, a drži svetske rekorde u šest disciplina. Dolazi Katarina Turčinović iz Hrvatske, mlađa takmičarka koja postiže odlične rezultate i Amber Burk iz Australije.

U dinamici bez peraja (DNF) svetski rekord u ronjenju na dah u ženskoj konkurenciji drži Natalia Molčanova – 182 m (Beograd 2013.), koja drži rekorde i u dinamici sa perajima (DYN) 237 m i u statici (STA) – 9 minuta i dve sekunde.

Tijana Nikolić  demonstrira discipline u ronjenju na dah

U muškoj konkurenciji najveći konkurenti za medalje su Rus, Aleksej Molčanov, višestruki svetski rekorder i hrvatski ronilac Goran Čolak, koji je na prošlom individualnom prvenstvu osvojio tri zlatne medalje.

U dinamici bez peraja (DNF) u muškoj konkurenciji svetski rekord u ronjenju na dah drži Mateusz Malina iz Poljske – 226 metara, u dinamici sa perajima (DYN) drži Goran Čolak iz Hrvatske – 281 m (Beograd 2013.) i u statici (STA) svetski rekord drži Stéphane Mifsud iz Francuske – 11 minuta 35 sekundi.

Najbolje rezultate u ronjenju na dah u muškoj i ženskoj konkurenciji postižu reprezentacije Rusije i Hrvatske, a Grčka i Francuska imaju odličan muški tim.

DSC01950

Na takmičenju učestvuju i ronioci na dah iz Srbije – Mladen Jovanović , Stefan Anđus, Bošković Nataša, Jovanović Balta Lena, koja je naša najbolja takmičarka i drži nacionalne rekorde u statici, dinamici i konstantnom balastu u dubini. Učestvuju i Pavlović Vojislav, Radovanović Vladimir, Tijana Nikolić koja je pre mesec dana osvojila prvo mesto na Otvorenom prvenstvu Hrvatske u Splitu.

Uroš Kojić i Nataša Bošković demonstriraju discipline u ronjenju na dah na bazenima "Milan Gale Muškatirović"

Najveći uspeh naših ronilaca na dah je bronzana medalje koju je osvojio ženski tim na svetskom timskom prvenstvu u Nici 2012.

DSC01969

Izvršni direktor takmičenja Uroš Kojić upoznao je novinare sa disciplinama u ronjenju na dah, a naše takmičarke Tijana Nikolić i Nataša Bošković demonstrirale su u bazenu discipline.