Država i vlada moraju da promene stav prema zanatstvu

Država i vlada moraju da promene stav prema zanatstvu, poručeno je na tribini o položaju zanatlija na Starom gradu, koju je organizovao Opštinski odbor Demokratske stranke Srbije (DSS) Stari grad.

Zanatstvo polako nestaje i potrebno je sve učiniti da se sačuva, rekao je predsednik DSS Stari grad Andreja Milivojević.

On je istakao da se njegova porodica bavila knjigovezačkim zanatsvom i konzervacijom crkvenih knjiga, ali da je zbog sve teže situacije morala da stavi katanac na posao.

Predsednik Sekcije za zanatstvo DSS Velja Veselinov, koji je i vlasnik čuvenog frizerskog salona na Terazijama, je ukazao da je jedino Srbija u okruženju bez pravnog i institucionalnog ustrojstva zanatstva.

„U postojećoj regulativi samostalni zanatlija je definisan kao privredni subjekt. Međutim, zanatlije garantuju sveukupnom imovinom za sve što učine, dok mala i srednja preduzeća garantuju samo osnivačkim ulogom, što je diskriminatorski. Zanatlija nije u mogućnosti da planira svoje rashode. Ne zna unapred koliki će mu biti porez. Kriterijumi za paušalno oporezivanje su leglo korupcije „, ukazao je on.

Svetlana, časovničar sa Starog grada, ukazala je da se zanatlije suočavaju i sa problemima prostora i navela da je u  opštini Stari grad dosta prostora vraćeno u postupku restitucije. Ona je rekla da bi pomoć u tom smislu dobrodošla i predložila formiranje nekakvog zanatlijskog kvarta.

Električar Mandušić je ukazao da je šest električarskih radnji njegovih kolega zatvoreno u poslednje vreme i da ljudi rade „na crno“ jer ne mogu da prežive zbog velikih nameta.

On se složio da su neophodne sve mere koje je izneo DSS, ali je istakao da je pomoć pravnika i ekonomista dobrodošla jer zanatlije ne mogu da naprave te propise.

Demokratska stranka Srbije (DSS) je osnovala Sekciju za zanatstvo sa ciljem da sačuva zanatlije i omogući im da rade i pošteno zarade.  Počeli smo razgovore sa zanatlijama u čitavoj Srbiji i uveliko radimo na pripremama zakonskih predloga koji su neophodni da bi zanatlije mogle da rade i da opstanu. Neka rešenja smo već usaglasili i uradili nacrte.

Borićemo se da se ti zakoni donesu i da se čuje glas zanatlija!

Predsednik DSS Stari grad Andreja Milivojević i član Predsedništva DSS Petar Bojović pozvali su sve zanatlije Starog grada da se jave, upoznaju sa zakonskim predlozima i doprinesu svojim idejama.