Međugeneracijske informatičke igre – penzioneri protiv osmaka

Petočlana ekipa penzionera sa Starog grada takmičila se protiv petočlane ekipe učenika osmog razreda OŠ „Mihailo Petrović Alas“ u brzom kucanju SMS poruka, pravljenju selfi fotografija, pronalaženju podataka na internetu i poznavanju obrade teksta.

Svaka ekipa imala je zadatak da u vordu otkuca pet rečenica, a bodovala se brzina kucanja, ali i greške u kucanju i pravopisu. Drugi zadatak predviđao je pronalaženje podataka koristeći internet  pretraživače, a u trećem su se takmičili u brzom kucanju SMS poruka. Zadatak četvrte igre bio je pravljenje selfi fotografije tima.

Dok su u brzini kucanja u vordu, slanju SMS poruka i selfi fotografiji pobedu odneli osmaci, Ognjen Maksimović, Mihailo Mirković,  Vuk Rikanović, Matija Glišić i Angelina Kostić, u pretrazi na internetu bila je bolja  ekipa „trećeg doba“ koju su činili Snežana Golubović, Ivana Šarić Veljković, Gordana Gojković, Vitomirka Dimitrijević i Biljana Apostolović.

Osmaci su, po mišljenju žirija i ocenom publike date velikim aplazom,  napravili lepšu selfi grupnu fotografiju i ovoga puta zasluženo pobedili sa 3:1.

Međugeneracijske informatičke igre su kruna  četvoromesečnog projekta širenja informatičke pismenosti među pripadnicima „trećeg doba“ koji žive na opštini Stari grad, rekao je Petar Bojović, član Veća opštine Stari grad, koja podržala projekat.

Bojović je dodao da je oko 300 penzionera pohađalo kurs osnovne obuke na računaru,  koji je obuhvatio programe obrade teksta, upotrebu interneta, korišćenje mejla, skajpa i društvenih mreža. On je najavio da opština planira da nastavi sa sličnim projektima.

Za obuku je vladalo veliko interesovanje penzionera, a među polaznicima smo imali i one koji u devetoj deceniji imaju želju i volju da se informatički opismene i da uživaju u obilju informacija i mogućnostima novih tehnologija, dodao je Bojović.

Iako se na početku međugeneracijskih igara znao pobednik one su imale cilj da stvore nove veze između generacija, očuvaju porodicu i usmere mlade na razumevanje „trećeg doba“, istakao je  Dušan Maksimović, predsednik Udruženja „Dorćolijada“, koje je realizovalo projekat.

Svi takmičari su dobili medalju za učešće u ovoj igri, a medaljom je nagrađen i Petar Bojović, koji je najzaslužniji što se obuka „trećeg doba“ realizovala, rekao je Maksimović.

Posle igara usledio je koktel uz pevačku grupu „5plus“.