Gradska vlast kažnjava uspešne opštine

Demokratska stranka Srbije osuđuje nameru Skupštine grada Beograda da drastično smanji budžete opštinama Savski venac, Stari grad, Zvezdara i Vračar i na taj način izvrši finansijsku i političku odmazdu nad građanima beogradskih opština u kojima Srpska napredna stranka nije na vlasti.

Oko 350.000 Beograđana, koji žive u Savskom vencu, Starom  gradu, Vračaru i Zvezdari mogu ostati bez mnogih uspešno realizovanih programa koje građani ocenjuju kao odlične  – gerontodomaćice za stare i same, besplatni sadržaji za đake i penzionere, socijalno ugrožene i osobe sa invaliditetom, pomoć pri obnovi zgrada i fasada, pomoć roditeljima tek rođenih beba, pomoć školama, domovima zdravlja, nagrade za najbolje đake i talente …

„Besmislenost i štetnost odluke Skupštine grada Beograda najbolje se može ilustrovati na primeru opštine Stari grad, čiji će budžet za 2016. godinu biti 33,45 odsto manji, odnosno umesto 902 miliona dinara, iznosiće 602 miliona dinara“, ukazuje član Predsedništva DSS Petar Bojović, koji je i član Veća opštine Stari grad.

Skupština grada je usvajanjem kriterijuma za raspodelu sredstava za beogradske opštine sprovela dodatnu centralizaciju, ocenio je on.  Bojović je naveo da se visok stepen centralizacije vidi na primeru opštine Stari grad koja od izdavanja u zakup poslovnog prostora godišnje prihoduje 590 miliona dinara, ali kada izvrši  uplatu u gradsku kasu i plati PDV na ceo iznos raspolaže sa svega 30 miliona dinara!

„Ukazujemo Skupštini grada da je ovakva praksa je u suprotnosti sa Zakonom o javnoj svojini koji predviđa da sredstva ostvarena od davanja u zakup predstavljaju prihod nosioca prava na korišćenje imovine, u ovom slučaju opštine“, ističe Bojović.

Upozoravamo javnost da je ovo još jedan pokazatelj centralizacije vlasti i  zloupotreba institucije zarad političkog interesa vladajuće stranke. Demokratska stranka Srbije poziva gradsku vlast da hitno promeni usvojenu odluku i prestane sa kažnjavanjem Beograđana, rekao je Bojović.