Bogojavljenje – za časni krst na Dorćolu plivalo 80 građana

 

U hladnoj vodi Dunava, na temperaturi od  -1 stepen, uz vetar, na Bogojavljenje je na Dorćolu za časni krst plivalo oko 80 najhrabrijih građana, među kojima je bila i jedna devojka.

Tradicionalno, plivanje je održano kod SC „Milan Gale Muškatirović“, a do drvenog krsta koji je bio udaljen 33 metra od obale, prvi je stigao Nikola Lovren, devetnaestogodišnjak iz Novog Sada.

 

Za časni krst plivali su momci iz „Svebora“, koji se aktivno bave srpskim veštinama borenja, pripadnici policije i vojske, studenti, stariji i mlađi…

Skok u vodu uz zajednički pozdrav „Dušu Bogu, srce narodu“ izazvao je divljenje okupljenih.

Divljenje je izazvala i jedina devojka među muškarcima koja je skočila u ledeni Dunav – Verica Popović.

Najmlađi takmičar imao je  15 godina, a najstariji je bio Zoran Anđić – Anđelo iz Beograda, koji ima 61 godinu i koji je na Bogojavljenje poveo i unuka sa nadom da će za koju godinu zajedno plivati.

„Opština Stari grad već godinama podržava organizaciji tradicionalnog Bogojavljenskog takmičenja i trudi se da, na taj način, podrži događaje koji simbolizuju prave vrednosti u društvu: veru, hrabrost, čast, solidarnost i srpsku tradiciju. Negovanje ovakvih vrednosti je put za spasenje Srbije i našeg društva“, rekao je član Veća opštine Petar Bojović obraćajući se građanima koji su u velikom broju došli da podrže plivanje za časni krst.

Bojović je prošle godine, na Bogojavljenje, i sam plivao za časni krst.

„Plivanje na jedan od najvećih hrišćanskih praznika je veliko iskišenje, ali i čast. Skok u ledenu reku pun je simbolike koju sa sobom nosi Bogojavljenje. Mogu da kažem da je to jedno iskustvo koje vredi  doživeti. Za mene je to bio čin kojim sam doneo neke važne odluke i počeo nešto novo. Vera je ono što te pokreće i čini da ne osećaš kako ti hladna reka ledi krv i mrzne telo“, rekao je Bojović, prisećajući se svog iskustva.

On je istakao da je opština Stari grad i ove godine imala svog predstavnika u trci i da je za časni krst plivao volonter opštine Aleksandar Polovina, koji ima 21 godinu.

Pre samog plivanja za krst, održana je liturgija u Crkvi Ružica, a svi plivači dobili su blagoslov za učešće u trci.